BLOG O CHORVATSKU

Maso pod pekou

24.05.2021

Pokud jezdíte jako mnoho ostatních do Chorvatska na dovolenou, určitě jste se setkali s pokrmem "Meso ispod peke" nebo-li maso pečené pod tzv. pekou.

Mí francouzští známí se rozhodli koupit v Chorvatsku dům. Vzhledem k tomu, že už několik let sveřepě lpím na tom, že jsem daleko větším dílem spisovatelka než právnička, myslela jsem, že vymknout se jejich přesvědčení o tom, že právě já budu vůbec nejlepším průvodcem, tlumočníkem, realitním poradcem a právním zástupcem, nebude nic těžkého. A hle -...

Na konci září to bylo, po vinobraní, kdy odjedou i poslední turisté a na jadranských ostrovech zavládne mír a spokojená všednost. Hospodyně si vydechnou, muži mžourají do slunce vprostřed prázdného mola a těší se, že se už brzy ochladí a ryby začnou brát, a taky olihně, o vypasených ústřicích nemluvě. Víno probublává v kádích a na stromech...

Skvělé a jednoduché jídlo, které si můžete klidně udělat doma. Takový dalmátský "hamburger" je opravdu vynikající záležitost.

Čufty jsou vlastně něco jako bolognese, jenže odděleně. Příprava omáčky je v podstatě stejná, jen mleté maso nemícháme do ní, ale navíc ho ochutíme a uděláme kuličky, které připravujeme zvlášť. Pak to samozřejmě zase dohromady všechno sníme.

Když se řekne ančovička, každý si automaticky představí něco odporného. Tu rybičku, co se dává na pizzu a nikdo ji tam nechce. Dělá se z ní i dresing na Caesar salát, ale to zas každý neví, a když to zjistí, už na něj většinou takovou chuť nemá. No, pojďme tyhle předsudky překonat a začít ančovičky milovat.

Omáčku zvanou buzara najdete na každém chorvatském jídelním lístku. Je to jedno z tradičních dalmátských jídel, které je až trapně jednoduché. Na buzaru můžete udělat mušle, krevety, garnáty nebo všechno dohromady.