BLOG O CHORVATSKU

Snad každý, kdo navštívil Chorvatsko, tak ochutnal anebo se aspoň setkal s grilovanými válečky z mletého masa. Ćevapi s pomfrity, cibulí a ajvarem dostanete v této zemi téměř v každém bistru, konobě či restauraci. Případně někde na ulici si můžete koupit ćevapi v chlebové placce zvané lepinje. Tento pokrm patří mezi ty levnější, takže si jej mohou...

Na Hvaru konečně přestalo netradiční období dešťů a příroda se vrací k typickému klimatu pro toto období. Celý ostrov nyní rozkvetl červenou záplavou vlčích máků. Starší generace jistě pamatuje, že u nás v ČR kdysi tyto nádherné květy společně s chrpami a kopretinami zdobily okraje obilných polí. Barvy české vlajky mezi klasy byly bohužel...

Tofu nasekejte na malé kousky a okořeňte dle libosti (sůl, pepř, kari, máta). Nakrájejte cibuli a česnek. Na rozehřátou pánev dejte 2 lžíce olivového oleje, přidejte cibuli a česnek a 2 minuty vařte. Přidejte ochucené tofu a míchejte 5 minut na mírném ohni. Občas přidejte rostlinné mléko, aby se tofu nepřipálilo. Na krajíc chleba dáme tofu míchaná...

Maso pod pekou

24.05.2021

Pokud jezdíte jako mnoho ostatních do Chorvatska na dovolenou, určitě jste se setkali s pokrmem "Meso ispod peke" nebo-li maso pečené pod tzv. pekou.

Mí francouzští známí se rozhodli koupit v Chorvatsku dům. Vzhledem k tomu, že už několik let sveřepě lpím na tom, že jsem daleko větším dílem spisovatelka než právnička, myslela jsem, že vymknout se jejich přesvědčení o tom, že právě já budu vůbec nejlepším průvodcem, tlumočníkem, realitním poradcem a právním zástupcem, nebude nic těžkého. A hle -...

Na konci září to bylo, po vinobraní, kdy odjedou i poslední turisté a na jadranských ostrovech zavládne mír a spokojená všednost. Hospodyně si vydechnou, muži mžourají do slunce vprostřed prázdného mola a těší se, že se už brzy ochladí a ryby začnou brát, a taky olihně, o vypasených ústřicích nemluvě. Víno probublává v kádích a na stromech...