BLOG O CHORVATSKU

Tofu nasekejte na malé kousky a okořeňte dle libosti (sůl, pepř, kari, máta). Nakrájejte cibuli a česnek. Na rozehřátou pánev dejte 2 lžíce olivového oleje, přidejte cibuli a česnek a 2 minuty vařte. Přidejte ochucené tofu a míchejte 5 minut na mírném ohni. Občas přidejte rostlinné mléko, aby se tofu nepřipálilo. Na krajíc chleba dáme tofu míchaná...

Maso pod pekou

24.05.2021

Pokud jezdíte jako mnoho ostatních do Chorvatska na dovolenou, určitě jste se setkali s pokrmem "Meso ispod peke" nebo-li maso pečené pod tzv. pekou.

Mí francouzští známí se rozhodli koupit v Chorvatsku dům. Vzhledem k tomu, že už několik let sveřepě lpím na tom, že jsem daleko větším dílem spisovatelka než právnička, myslela jsem, že vymknout se jejich přesvědčení o tom, že právě já budu vůbec nejlepším průvodcem, tlumočníkem, realitním poradcem a právním zástupcem, nebude nic těžkého. A hle -...

Na konci září to bylo, po vinobraní, kdy odjedou i poslední turisté a na jadranských ostrovech zavládne mír a spokojená všednost. Hospodyně si vydechnou, muži mžourají do slunce vprostřed prázdného mola a těší se, že se už brzy ochladí a ryby začnou brát, a taky olihně, o vypasených ústřicích nemluvě. Víno probublává v kádích a na stromech...

Skvělé a jednoduché jídlo, které si můžete klidně udělat doma. Takový dalmátský "hamburger" je opravdu vynikající záležitost.

Čufty jsou vlastně něco jako bolognese, jenže odděleně. Příprava omáčky je v podstatě stejná, jen mleté maso nemícháme do ní, ale navíc ho ochutíme a uděláme kuličky, které připravujeme zvlášť. Pak to samozřejmě zase dohromady všechno sníme.

Když se řekne ančovička, každý si automaticky představí něco odporného. Tu rybičku, co se dává na pizzu a nikdo ji tam nechce. Dělá se z ní i dresing na Caesar salát, ale to zas každý neví, a když to zjistí, už na něj většinou takovou chuť nemá. No, pojďme tyhle předsudky překonat a začít ančovičky milovat.