Chorvatský olivový olej Marina Extra virgine

Novinka

100% extra panenský olivový olej z Dalmácie. 1.lisování za studena, bez pesticidů z olivovníků od malých pěstitelů, ručně sbírané a lisovaný pouze mechanickým způsobem, výhradně ze zralých oliv! Nikoli např. poškozené, plesnivé, nedozrálé apod.

Vynikající chuť, krásná vůně a dokonalá barva! Použití nejen do salátu ale také na vaření i smažení max. do 210C.Je tak dobrý a lahodný, že se dá opravdu jíst na lžičku třeba jako doplněk vitamínu A, D, K, E. 


Výrobce: Marina - PZObala kardinala Alojzija Stepinca 2., 21222 Marina 

Země původu: Chorvatsko

Cena od 149,90 Kč

100% extra panenský olivový olej z Dalmácie.1.lisování za studena. bez pesticidů,z olivovníků od malých pěstitelů,ručně sbírané a lisovaný mechanickým způsobem, výhradně ze zralých oliv! Nikoli např. poškozené, plesnivé, nedozrálé apod.Vynikající chuť, krásná vůně a dokonalá barva! Použití nejen do salátu ale také na vaření i smažení max. do 210C.

Panenské, olivové a rafinované olivové oleje nepodléhají tak přísným kritériím zpracování, lisují se při vyšších teplotách ze zbytků, které zůstanou z prvních lisů. Jejich výsledkem je méně kvalitní olej, který se často mísí s oleji nižších kategorií - např. slunečnicovým či řepkovým. Stejně se při jejich výrobě používají méně šetrné postupy a obsahují také chemické příměsi.


Dá se kvalita poznat na první pohled?

Mnozí lidé jsou přesvědčeni, že kvalitní olivový olej musí být tmavší a nemůže být zakalený, ale není to pravda. Nefiltrované olivové oleje mohou být zakalené a právě to lidi od koupě odrazuje. Nejde však o vadu, ale o speciální postup výroby, při kterém se do oleje dostávají kousky dužiny, které časem sedimentují a usazují se na dně láhve. Takový olej má nižší trvanlivost, ale nemusíte se obávat, že kupujete špatný a nekvalitní výrobek. Právě naopak.

Zkuste tzv. ledničkový test

Chcete-li rychle zjistit, jaký olivový olej jste skutečně koupili, dejte ho do lednice. Jak jsme již zmínili, olivový olej obsahuje mononasycené mastné kyseliny, které při nízkých teplotách rychle mění svou konzistenci, houstnou a rychle tuhnou. Čím dříve olej v chladničce ztuhne, tím je kvalitnější. Tento experiment nijak nenaruší kvalitu oleje. Doporučuje se však dlouhodobě skladovat olivový olej při pokojové teplotě.

Výhody užívání olivového oleje cca 30 minut před jídlem (1 lžička a večer)

  • Stimulace motoriky střev;
  • Stimulace pohybové funkce střeva. Tato skutečnost byla prokázána také vědecky, takže by neměl způsobit žádné pochybnosti;
  • Zabraňuje vzniku mnoha druhů rakoviny spojené s trávicím ústrojím;
  • Podporuje vstřebávání živin. Také se ukazuje, že spotřeba olivového oleje normalizuje proces pohybu potravy ze žaludku do střeva, a to zpomalení procesu zlepšuje vstřebávání živin a trávení;
  • Snižuje kyselost v žaludku;
  • Blahodárný vliv na játra a slinivku břišní;
  • Pomáhá snížit negativní dopady kouření;
  • Dobrý i na kocovinu