Nebojte se ančoviček!
![](https://c77acd8ed0.clvaw-cdnwnd.com/125f3c211652f87e8c70f96e13bed2e6/200000820-ea718ea71b/1-84.jpg?ph=c77acd8ed0)
Když se řekne ančovička, každý si automaticky představí něco odporného. Tu rybičku, co se dává na pizzu a nikdo ji tam nechce. Dělá se z ní i dresing na Caesar salát, ale to zas každý neví, a když to zjistí, už na něj většinou takovou chuť nemá. No, pojďme tyhle předsudky překonat a začít ančovičky milovat.
A jak vlastně vypadají? Vypadaj jako sardinky, milé děti. Jen jsou menší. Takže opravdu nic děsivého na nich není a záleží na tom, jak se připraví. Když si je koupíte v obchodě ve sklenici, budou odporně slané. Mě Toniho maminka vždycky dělá super namarinované. A tuhle verzi bych opravdu ráda zpropagovala.
![](https://c77acd8ed0.clvaw-cdnwnd.com/125f3c211652f87e8c70f96e13bed2e6/200000821-a6216a6218/2-65.jpg?ph=c77acd8ed0)
Já jsem si je hrozně zamilovala. Ovšem nebylo to hned. Postupně. Nejdřív jsem je ochutnala a připadalo mi to hrozně hnusný, ale nemohla jsem si pomoct a musela zkusit další sousto. Nevím, jestli tenhle pocit znáte, ale vždycky to nakonec skončí tak, že si říkám, to je fakt divný a bagruju a bagruju... Teď je kuchyni přede mnou musí schovávat, protože jakmile se nikdo nedívá, už stojím nad nádobou, kde jsou naložené a jedu a kluci mi to musej vytrhávat z ruky.
Prostě skvělá malá dobrota, která vás uspokojí ve chvíli, kdy nemáte velký hlad, ale NĚCO byste snědli.
A jak tahle paráda vznikne? Jednoduše. Tedy ne úplně, ale jednoduše, když umíte filetovat mrňavou rybu. Pak vinný ocet, olivový olej, kapary a sůl. V nějaké nádobě to schováte do lednice a druhý den máte parádní chuťovku. Zbožnuju je, když je vytahuju z toho zatuhlého oleje, k tomu náš domácí chlebík lepinja a jsem v nebi.
Chorvatské dobroty můžete zakoupit na www.hr-eshop.cz