Dalmátské čufty

01.10.2020

Čufty jsou vlastně něco jako bolognese, jenže odděleně. Příprava omáčky je v podstatě stejná, jen mleté maso nemícháme do ní, ale navíc ho ochutíme a uděláme kuličky, které připravujeme zvlášť. Pak to samozřejmě zase dohromady všechno sníme.



Na čufty

  • 500 g mletého masa hovězí + vepřové
  • 1 vejce
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 2-3 stroužky česneku podle chuti
  • 1 lžíce červené papriky
  • 1 hrst hladkolisté petržele nasekané
  • trochu strouhanky
  • sůl
  • pepř
  • slunečnicový olej
  • trochu hladké mouky na obalení čuftů

Na omáčku

  • 2 cibule nakrájená nadrobno
  • 1 mrkev nastrouhaná najemno
  • 1-2 stroužky česneku nakrájené na plátky
  • 2 dl bílého vína
  • cca 0,3 l horké vody nebo zeleninového vývaru
  • rajský protlak nebo pasírovaná rajčata
  • sladká paprika
  • slunečnicový olej
  • sůl
  • pepř
  • trocha cukru

Postup:

  1. Smíchejte všechny ingredience na čufty a z ochuceného masa vytvořte malé kuličky asi velikosti golfoho míčku.
  1. Dejte na chvíli stranou a pusťte se do omáčky. Na oleji osmahněte cibulku, mrkev a česnek. Až zeskolvatí, zalijte bílým vínem, nechtě odpařit alkohol a chvíli poduste. Zaprašte červenou paprikou, zalejte vodou nebo vývarem a nechte pod pokličkou vařit.
  2. Mezitím si na druhé pánvičce rozehřejte olej a na něm osmahněte masové kuličky, které nejdříve lehce zaprašte moukou. Nejdřív z jedné strany, potom z druhé.
  3. Do omáčky vmíchejte rajský protlak a nechte ještě chvíli povařit, aby byla tak akorát hustá.
  4. Hotovou omáčku rozmixujte tyčovým mixérem, trochu doslaďte cukrem a přidejte osmahnuté čufty. Nechte probublávat dokud není maso hotové.

Klasická příloha je bramborová kaše. Nechte si chutnat, dobar tek! 


převzato z: https://nemaproblemablog.wordpress.com/ 

Chorvatské produkty zakoupíte na: www.hr-eshop.cz