Dalmátská rožata
Občas jí mívají i v restauracích, ale klidně si tuhle tradiční sladkou dobrotu můžete udělat i doma. Má konzistenci pudinku, ovšem její tajemství je v karamelové šťávičce navíc. Pecka.
Opět jsme si pro původní recept prolistovali naše oblíbené kuchařky a v té s názvem Jugoslaveni za stolom jsme jí našli. Vypadlo to dost jednoduše, jenže praxe byla trochu jiná a první pokus skončil na kompostu
Máme trochu ztížené podmínky, protože momentálně sídlíme na chalupě, kde topíme v kamnech. Tam se dost těžko nastavuje teplota, takže to děláme metodou "naložíme, uvidíme".
Původní recept zněl takto:
- 1 l mléka
- 8 vajec
- 8 lžič cukru
- 1 citron
Na karamel:
- 2 lžíce cukru
- 1-2 lžičky rumu
Kdo chce, sladká smetana na ozdobu
- Nejdřív zkaramelizujte cukr ve formě, v které budete připravovat rožatu nebo na pánvičce (pokud chcete připravovat do více malých formiček): zahřívejte suchý cukr na mírném ohni a až zezlátne, zalijte rumem a otáčejte formou tak, aby stěny byly celé vymazané karamelem.
- Ušlehejte vejce s cukrem a přidejte nastrouhanou citronovou kúru (není nutné). Do světlé, husté směsi pomalu zamíchejte mléko a vlijte do formy.
- Troubu zahřejte na 200 stupňů. Rožatu můžete péct ve formě nebo malých formičkách (posloužit může i šálek na bílou kávu), složte do větší nádoby, nalijte do ní vodu tak, že bude přes polovinu výšky formičky a rožatu pečte takto ve vodní lázni.
- Musí ztuhnout tak, jako pudink a získat kůrku. Servírujte vlažnou s ušlehanou sladkou smetanou.
První, neúspěšný postup
No, takže tahle verze se nám úplně nezadařila. Prvně nás zmátla ta hustá směs, která teda fakt při tom poměru vajec a cukru nehoustla, tak jsme zkusili mixér. Jenže se z toho stala pěna. Pak ta naše trouba...
Tak jsme holt teda pustili YouTube a po pár videích a jedné návštěvě Coolinarika.com jsme upravili postup takto:
- 1 litr mléka
- 7 vajec + 2 žloutky
- 2 vanilkové cukry
- 1 citron a 1 pomeranč
- na karamel: cukr, rum, pomeračnová šťáva
- Nejdřív jsme mléko smíchali s cukrem, vanilkovými cukry a pomerančovou a citronovou kúrou a dali chvíli provařit.
- Mezitím jsme připravili karamel a vylili formu na bábovku plus dva plecháčky.
- Do provařeného mléka jsme přimíchali vejce a žloutky a vlili do forem.
- Do plechu na pečení jsme nalili vodu, vložili formu a dali péct do trouby asi na 40 minut.
Formu na bábovku jsme ale nevyplnili celou, jen tak do půlky. Ale co s tím zbytkem? Tak Toni vyndal dva staré plecháčky a postavil je prostě na plotnu (taky ve vodní lázni). A teda musím říct, že rožáta z toho plecháčku vypadala mnohem líp, než z bábovkový formy z trouby. Chuť stejná. Jen z toho byl takovej pěknej bochánek, přesně takovej, jak měl bejt.
Kromě toho, že je to vlastně pudink, má rožata tu citrusovou příchuť. A ta poleva, kterou děláte první, udělá nejen kůrčičku nahoře, ale taky takovou super lahodnou omáčku, se kterou se to i servíruje a sousta se do ní namáčí. Na šlehačku jsme se vykašlali. Takhle to bylo naprosto dokonalý a úžasný. Vůbec jsem nemohla uvěřit, že my dva jsme dokázali vytvořit něco tak skvělýho, i když je to dezert, a ty nám dlouhodobě nejdou
Chorvatské produkty zakoupíte na e-shopu: www.hr-eshop.cz